top of page
verzakking vloer

PROBLEMEN HERKENNEN

Waarom zakt beton? Waarom zakt mijn huis?

Structurele problemen kennen meestal een onderliggend probleem dat zich langzaam doorheen de jaren ontwikkelt. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Slechte bodemgesteldheid: als de grond verzadigd raakt met water, zet de klei uit en verliest de grond aan stevigheid. Hierdoor kunnen platen wegzakken - net alsof je in natte modder staat. Dit kan gebeuren door zware regenval, smeltende sneeuw of lekkende leidingen/riolering. Anderzijds, kan uitdroging van grond ook voor volumevermindering zorgen. Deze problemen komen vaak voor bij klei, leem en veengronden.

 • Slechte verdichting; veel huizen worden gebouwd op aanvulgrond. Als de grond niet goed verdicht is voor de bouw, zal de opvulling geleidelijk ongelijkmatig verdichten, soms na een jaar, waardoor platen zich kunnen zetten.

 • Slechte afwatering: onjuiste drainage kan instabiliteit van de bodem veroorzaken door verzadigde grond te creëren, waardoor platen kunnen inklinken. Slechte drainage kan typisch zijn voor een gebied, of zelfs het gevolg zijn van een fout geplaatste regenpijp.

 • Belasting op vloeren en funderingen: een zwaardere belasting op vloeren en funderingen kan leiden tot zettingen. Dit kan leiden tot problemen voor funderingen en kan grote schade veroorzaken aan gebouwen.

 • Onderspoeling door lekkende leiding en trillingen: zowel lekkende leidingen als trillingen kunnen de gehele constructie beschadigen.

 

Veel huiseigenaars maken de fout om te wachten tot het probleem verergert en besteden dan uiteindelijk 3 tot 5 keer zoveel geld om de zinkende structuren te vervangen, in plaats van het te verhogen. Totdat het probleem is opgelost, blijft uw huis in gevaar.

 

Structurele problemen herkennen.

Structurele of betonproblemen kunnen uit het niets komen na een grote regenbui. Meestal is een betonprobleem een onderliggend probleem dat zich langzaam in de loop van de tijd ontwikkelt.

Wij helpen u om stabiliteitsproblemen te herkennen in een vroeg stadium en zoeken samen een oplossing voor het probleem escaleert.

 • Klemmende deuren en scheuren in de muren
  Deuren en ramen die niet meer vlot openen, kleine haarscheurtjes in het pleisterwerk of rond ramen en deuren en gekraak van de woning zijn de eerste tekenen van een stabiliteitsprobleem.

 • Scheuren en afbrokkelen kan oppervlakkig zijn en gewoon het teken van een verwering, maar het kan ook wijzen op een ernstiger onderliggend probleem: het gebrek aan stabiliteit van de fundering.
  Als de ondergrond instabiel wordt, kunnen scheuren en afbrokkelen het begin van het probleem zijn. Verzakkingen en verschuivingen kunnen de volgende zijn. Zorg er dus voor dat u een volledige beoordeling van de plaat krijgt.

 • Veranda's of patio's scheuren van de bestaande woning
  Wanneer u ziet dat uw trap of patio aan de achterkant begint weg te trekken van de muur, is het waarschijnlijk de ondergrond die beweegt. Dit betekent een gebrek aan steun onder de constructie en een instabiele ondergrond. Het is dan noodzakelijk om de structuur te liften of te stabiliseren voordat het verdere schade veroorzaakt.

 

Structurele problemen worden alleen maar erger, tenzij u actie onderneemt. Zinkende structuren worden nooit uit zichzelf beter. Door vroeg in te grijpen, kan je voorkomen dat de structuur op lange termijn moet worden vervangen of zware herstellingen moet ondergaan. Denk aan herstellen van vloeren, pleisterwerk, ramen, dakconstructie, …

Herstellen van inklinken van terrastegels

vloerverhoging
verzakte vloer
bottom of page